BÖLÜM 0
CSS (ÇOKCA SORULAN SORULAR) HAKKINDA
[CSS Ana Sayfaya Dön]
  1. Neden CSS? CSS de ne demek?
  2. INET-TR CSS'den nasıl faydalanmalıyım? Daha sonra ne yapmalıyım?
  3. Bu dökümanı nereden alabilirim?
  4. CSS hazırlanmasında emeği geçenler...........
  5. CSS hazırlanmasında yararlanılan kaynaklar
  6. Eleştiriler, öneriler............
  7. Bu Dökümanın 3. kişiler tarafından kullanılması
  8. Sürümler Arası önemli Değişiklikler
  9. Bir Sonraki Sürümde Hangi Değişiklikler Olacak?
  10. CSS'deki Türkçe karakterleri Web Listeleyicimde göremiyorum. Sorun Ne?

1. Neden CSS? CSS de ne demek?

CSS, ya da uzun adıyla Çokça Sorulan Sorular, belirli bir konuda değisik kişiler tarafından, farklı zamanlarda sürekli ve çokca sorulan soruları ifade eden bir kısaltmadır (ıngilizce, Frequently Asked Questions (FAQ) yerine kullanılmıştır). INET-TR CSS de, INET-TR : Türkiye Internet Tartışma Listesi'nde uzun zaman boyunca Çokça sorulan soruları ve cevapları ile Internet/Temel Servisleri ve ilgili diğer konularda ilk anda kolayca akla takılabilecek soruları ve cevaplarını içermektedir.

CSS, su an icin, 2 ayrı formatta cikmaktadır : duz yazı (ascii, Turkçe karakterlerden arındırılmış) ve HTML (ISO-Latin 1 HTML kodlamalı, Türkçe karakterlerle/Türkçe Aksan). ıleriki sürümlerde düz yazı formatı (inet-tr.css) güncellenmeyebilir. Surum 2.0 için, HTML ve düzyazı sürümleri içerik bakımından birbirinin aynıdır. Ancak, HTML sürümünde, anlatılanlarla ilgili bazı resim/diyagram vb'ler ve bunlarla ilgili ek bilgiler vardır. Bunlar, dökümanın içeriğini bozmayan değişikliklerdir.


2. INET-TR CSS'den nasıl faydalanmalıyım? Daha sonra ne yapmalıyım?

CSS, konularına göre kısımlara bölünmüştür. öncelikle, kafanıza takılan sorunun bulunduğu kısmı dökümandan bulup oradan cevabı yakalamaya çalışmalısınız. Bu durumda, (i) sorduğunuz soruya doğrudan bir cevap bulabilirsiniz, ve/veya (ii) ilgili konuda ayrıntılı bilgiye nereden /nasıl erişeceğinizi öğrenebilirsiniz. Eğer sorunuzun cevabını bulamamışsanız, ya da verilen bilgilerden tatmin olmamışsanız INET-TR Internet Tartışma Listesi'ne bir mail ile sorunuzu yöneltin. Sorunuz hakkında bilgisi olan kişiler cevap vereceklerdir.

CSS bölümleri, birbirine bağlı bir yapıdadır. e-posta konusunun anlatıldığı bölümde, http adresleri ile karşılaşabilirsiniz. Böyle durumlarda, ilgili bölümlere ayrıca göndermeler yapılmıştır.


3. Bu dökümanı nereden alabilirim?

CSS'nin son sürümü Bilkent Arşivi'nde bulunmaktadır. ftp://ftp.bilkent.edu.tr/ pub/INFO/Turkce/css/inet-tr.css şeklinde FTP ile alınabilir. Ayrıca Bilkent Arşivine e-mail, fsp, gopher, www ile erişmek mümkündür. Bu dökümanın yeni sürümleri ortaya çıktığında INET-TR@metu.edu.tr (Turkiye Internet Tartisma Listesi) 'nde duyurulacaktır. Ayrıca, WWW erişimi olanlar http://www.bilkent.edu.tr/turkce/css ya da, http://www2.itu.edu.tr/~gokcol/css ile aynı dizine erişebileceklerdir. ıleride inet-tr.css'yi, üzerinde hypertext formatında tarama yapılacak hale getirmek istiyoruz. Bu konuda çalışmalar sürmektedir.

Sadece e-mail erişimi olanlar, bilserv@bilkent.edu.tr'a metin içinde `send inet-tr.css' komutu veya listproc@metu.edu.tr'a `get css inet-tr.css' komutu ile her iki makinadaki en son haldeki dökümanın düz yazı versiyonunu (Türkçe harflerden arındırılmış olarak) alabilirsiniz. Muhtemelen bir kaç parça olarak elinize geçecektir.


4. CSS hazırlanmasında emeği geçenler...........

           Mustafa Akgül (akgul@bilkent.edu.tr)          Orhan Gökçöl (gokcol@sariyer.cc.itu.edu.tr)


5. CSS hazırlanmasında yararlanılan kaynaklar

  1. ftp://ftp.bilkent.edu.tr/pub/INFO dizinindeki dökümanlar
  2. Akgül, M., "Bilgiye Erişimin Yeni Araç ve Olanakları", (inet2.dvi, v1.25), Ocak 1995.
  3. INET-TR (1994 - 1997) ve INET-FAQ (1995 - 1996) listelerindeki yazışmalar
  4. Sheldon, T., "Lan Times Encyclopedia of Networking", McGraw-Hill, Inc., 1994.
  5. Earn Association, "Guide to Network Resource Tools (Version 2.0)", Earn Association, September 1993.
  6. Internet kullanımı ile ilgili FAQ'lar.
  7. Discover the World Wide Web with your Sportser, USRobotics, sams.net, 1996.
  8. Parker, T., "Teach Yourself TCP/IP in 14 Days", Sams Publishing, Indianapolis, USA, 1994.

6. Eleştiriler, öneriler.....

CSS ile ilgili her türlü eleştiri ve önerilerinizi bu CSS'nin yazarlarına doğrudan e-mail ile iletebilirsiniz.

inet-tr css hazırlama grubu


7. Kullanım Hakları


8. Sürümler Arası önemli Değişiklikler

Bu alt başlıkta sürümler arası bazı değişikliklerin bir özetini yazmaya çalışacağız.
 


9. Bir Sonraki Sürümde Hangi Değişiklikler Olacak?

CSS'nin ana hatları hemen hemen yerine oturdu. (Yine de bu cok iddiali bir soz. 6 ay sonra çok köklü değişiklikler olabilir Internet dünyasında). ılerleyen sürümlerde, sadece HTML formatını güncellenme yoluna gidilebilir. Sayfaların HTML dizaynlarında görselliğe daha fazla önem verecek (animated gifs, ufak tefek Java scripts kullanımları, arka plan değişiklikleri, fare(mouse) hareketine duyarlı haritalar (image maps) ve resimlerin kullanımları gibi). Tabii, bir de Türkçe problemini halletmek gerekiyor. Bu sürümle birlikte, ISO-Latin 1 standartı esas alınarak, HTML özel karakter üretme teknikleri ile (söz gelimi, ö için &ouml) Türkçe karakterler kullanılmaya çalışıldı. CSS'nin ilk halinden Türkçe'ye dönüşüm bir hayli zahmetli oldu. Doğal olarak, arada, düzeltilmesi unutulmuş, gözden kaçmış bazı Türkçe harf hataları ile karşılaşabilirsiniz. Sonraki sürümlerde bu tip hataların en aza indirilmesi için azami gayret sarfedilecektir.

Sonraki sürümlerde, Virusler, Resim/Video Formatları, Sıkıştırma/Arşivleme Programları gibi kısımlar ana CSS'den ayrılarak ayrı CSS'ler oluşturma yoluna gidilebilir.


10. CSS'deki Türkçe karakterleri Web Listeleyicimde göremiyorum. Sorun Ne?

Bazı Browser'lar Türkçe karakterleri desteklemiyor olabilir. Netscape kullanıyorsanız, Options menüsünden "Document Encoding" olarak Turkish seçin (Netscape 4.x için View menüsü altında). Ayrıca, program seçeneklerini kullanarak sizteminizde yüklü "türkçe font"ları kullanacağınızı da belirtmelisiniz. Microsoft Internet Explorer için de benzer seçenekler var.